Hangi ülkelerde almanca konuşulur?

 Hangi ülkelerde almanca konuşulur?

Almanca sadece Almanya'da konuşulmuyor. Beklenenin aksine, genel bakışlar Almanca'nın İngilizce, Mandarin Çincesi, İspanyolca, Fransızca ve Rusça'nın yanı sıra lehçelerde en çok iletişim kurulan Dünyada ilk onda biri olduğunu göstermiştir. Genel olarak anadili Almanca olan 90 milyon kişi olduğu değerlendirilmektedir. Aynı şekilde, Almanca 10 ila 25 milyon kişi tarafından ikinci bir dil olarak ve 75 ila 100 milyon kişi tarafından bilinmeyen bir lehçe olarak iletilmektedir.


Yetkili olarak, Avrupa'da Almanca konuşan altı ülke vardır:

  • Almanya
  • Avusturya 
  • İsviçre
  • Belçika
  • Lüksemburg 
  • Lihtenştayn 


Almanca konuşan altı ulusa rağmen, Almanca'yı otorite dili olarak kullanan birkaç ülke vardır. Bu bölgeler İtalya'da Güney Tirol Özerk Bölgesi, Polonya'da Opole Voyvodalığı ve Silezya Voyvodalığı ve Brezilya'da Espirito Santo, Santa Catarina ve Rio Grande do Sul'dur. Almanca da aynı şekilde Krahule/Blaufuss ve Kunesov/Kuneschhau kasabalarında Slovak yasalarına göre ortak resmi dil olarak görülüyor. Almanca, bazı milletlerde otorite dili olmamasına rağmen, dünya çapında birkaç millette sosyal veya azınlık dili olarak kullanılmaktadır. Bu milletler şunlardır: Brezilya, Bosna-Hersek Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Macaristan, İtalya, Kazakistan, Namibya, Polonya, Romanya, Rusya Slovakya, Ukrayna'dır. Almanca resmi statüye sahiptir ve beraberindeki ülkelerde algılanan bir azınlık dilidir:

Resmi Dil olarak Almanca yazışma kabul eden Ülkler

İtalya (Bolzano/Sdtirol)

Fransa (Alsas)

Çek Cumhuriyeti

Macaristan

Danimarka

Polonya

Rusya

Romanya

Slovakya

Vatikan Şehri


Avrupa Birliği nüfusunun yaklaşık %16'sı Almanca iletişim kurmaktadır. Avrupa dışında, Kazakistan, Namibya ve Güney Afrika gibi Almanca'nın konuşulduğu çok sayıda farklı ülke var. Dünyanın, nüfusun küçük bir seviyesi tarafından ek olarak Almanca'nın konuşulduğu farklı bölgeleri vardır. Alman diasporası (yirminci yüzyılın büyük bölümünde göç eden Alman halk grubu) ayrıca Alman dilini Amerika Birleşik Devletleri, Şili, Norveç, Brezilya, Meksika, Avustralya, Paraguay, Uruguay ve Venezuela'ya taşıdı.


 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz eklenmiştir. Almanca Öğretmenim Katkıda Bulunduğunuz için teşekkürler.

Pages