Perfekt ( di'li geçmiş zaman) Konuşma dili

 Almancada toplamda 6 zaman dilimi vardır. Bunlardan biri olan geçmiş zamanı ikiye ayırıyoruz; Yazı dili ve konuşma dili. Bu yazımızda konuşma dilinde geçmiş zamana göre nasıl cümle kurarız bunu öğreneceğiz. Anlam olarak yazı dilinde kullandığımız (Präteritum) geçmiş zaman ile bir farkı yoktur. 


Perfekt cümle yapısında iki tane yardımcı fiile ihtiyaç duyulur. Bunlarda biri haben diğeri ise sein'dır. Normalde haben=sahip olmak, sein ise olmak anlamına gelir. Ama biz bunların anlamlarından bağımsız olarak kullanacağız. 

Haben ve sein'ı yardımcı fiil olarak cümlede ikinci sırada yani özneden sonra kullanıyoruz, asıl fiilimizi de cümle sonuna koyuyoruz. 

 Eğer fiil düzenliyse 

ge____t

şeklinde çekimliyoruz. örneğin,

teilen - geteilt

Sona gelen asıl fiil özneye göre çekimlenmeyip, özneden sonra gelen haben veya sein olmak üzere yardımcı fiiller özneye göre çekimlenmektedir.

haben sein verben

                                                 
Der Polizist hat den Dieb gefangen.

Polis hırsızı yakaladı.

Cümlede görüldüğü üzere haben fiili Polis yani tekil 3. şahısa göre çekimlenmiştir. Finden fiili ise perfekt halde olup özneye göre çekimlenmemiştir. Bu örnekte görüldüğü üzere finden fiilinin sonuna t eki gelmeyip finden gefangen'e görmüştür. Bu tarz istisna durumlarda olan fiillere düzensiz fiil diyoruz. Kural dışı olanları ezberleyerek kullanmamız gerekiyor.

Haben ve sein'ı neye göre ayırdığımız konusuna gelecek olursak genelde hareket bildiren fiiller sein ile kullanılır ama bunların da istisnaları vardır. Bu yüzden fiillerin perfekt halini ezberlerken haben mı alıyor sein mı alıyor buna bakarak ezberlersek sıkıntı yaşamamış oluruz.                                              

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz eklenmiştir. Almanca Öğretmenim Katkıda Bulunduğunuz için teşekkürler.

Pages